بررسي اثر سطوح مختلف بنتونيت سديم بر قابليت هضم ايلئومي مواد مغذي در جوجه هاي گوشتي
مرتضي ممويي ، موسي اسلامي ، محمد بوجارپور ، مرتضي چاجي
اين آزمايش به منظور بررسي تاثير استفاده از بنتونيت سديم بر قابلتيت هضم ايلئومي مواد مغذي در جوجههاي گوشتي انجام شد. براي مطالعه، 288 قطعه جوجهگوشتي از نژاد راس در 6 تيمار آزمايشي با 4 تكرار هر تكرار شامل 12 جوجه در طرح كاملا تصادفي تخصيص داده شدند. تيمارها شامل 0 : ، 75 /0 ، 5/1 ، 25 /2 ، 3 و 75 /3 درصد بنتونيتسديم بودند. بنتونيتسديم به صورت سرك استفاده شدند . در سن 35 روزگي جوجهها كشتار شدند و محتويات ايلئومي آنها جمعآوري شدند و سپس در آزمايشگاه مورد آناليز قرار گرفتند فاكتورهاي مورد اندازهگيري شامل ماده خشك، ماده الي، چربي خام و پروتئين خام بودند. تيمار حاوي 5/1 درصد بنتونيت سديم بهترين قابليت هضم را نسبت به تيمارهاي ديگر داشت.
بررسی افزودن جی – بایند (آلومینوسیلیکات فعال شده) بر قابلیت هضم انرژی در 42 روزگی جوجه های گوشتی
مصطفی محمدی ، جواد نصر ، سید امیر حسین مهدوی
هدف از این بررسی ارزیابی اثر جی- بایند )آلومینوسیلیکات فعال شده( برقابلیت هضدم در جوجده هدای گوشدتی در 42 روزگی بود. این آزمایش با 960 قطعه جوجه گوشتی سویه راس در قالب طرح کامال تصادفی و آزمایش فاکتوریل شدامل 12 تیمار و 4 تکرار برای هر تیمار انجام شد. فاکتور اول شامل 4 سطح بنتونیت در جیدره ) ،0 ،1 ،2 و3 درصدد ( و فداکتور دوم شامل 3 سطح انرژی نسبت به استاندارد NRC( 1994( )سطح استاندارد، +10 درصد بیشتر و -10 ز کمتر ادرصد سطح استاندارد( 42به مدت روز انجام شد. میانگین خوراک مصرفی، افزایش وزن و میانگین ضدریب تبددیل خدوراک در دوره پایانی مورد بررسی قرار گرفت. برای انرژی قابل متابولیسم با استفاده از محتویات ایلئوم در سدن 42 روزگی
بررسی افزودن جی- بایند (آلومینوسیلیکات فعال شده) بر قابلیت هضم انرژی در دوره آغازین جوجه های گوشتی
مرتضي ممويي ، موسي اسلامي ، محمد بوجارپور ، مرتضي چاجي
اين آزمايش به منظور بررسي تاثير استفاده از بنتونيت سديم بر قابلتيت هضم ايلئومي مواد مغذي در جوجههاي گوشتي انجام شد. براي مطالعه، 288 قطعه جوجهگوشتي از نژاد راس در 6 تيمار آزمايشي با 4 تكرار هر تكرار شامل 12 جوجه در طرح كاملا تصادفي تخصيص داده شدند. تيمارها شامل 0 : ، 75 /0 ، 5/1 ، 25 /2 ، 3 و 75 /3 درصد بنتونيتسديم بودند. بنتونيتسديم به صورت سرك استفاده شدند . در سن 35 روزگي جوجهها كشتار شدند و محتويات ايلئومي آنها جمعآوري شدند و سپس در آزمايشگاه مورد آناليز قرار گرفتند فاكتورهاي مورد اندازهگيري شامل ماده خشك، ماده الي، چربي خام و پروتئين خام بودند. تيمار حاوي 5/1 درصد بنتونيت سديم بهترين قابليت هضم را نسبت به تيمارهاي ديگر داشت.
بررسی سطوح مختلف جی بایند (نوعی بنتونیت سدیم فعال شده) بر فعالیت باکتریایی و پروتوزوایی شکمبه گوسفندان عربی
طاهره محمد آبادی، مرتضی چاجی، محمدجواد خلیفه ، سمیه ساالری و خلیل میرزاده
هدف اين مطالعه تعیین اثر سطوح مختلف جي بايند بر فعالیت باکتريايي و پروتوزوآيي در گوسفندان عربي بود. آزمايش در قالب طرح کامالً تصادفي با 12 رٲس میش عربي ( 4 رٲس براي هر تیمار ) که با جیرههاي حاوي 2 و 4 درصد جيبايند در سطح نگهداري تغذيه شدند، در يک دوره 28 روزه انجام شد. تیمارهاي آزمايشي شامل جیره پايه (شاهد)، جیره پايه با 2 درصد جي بايند و جیره پايه با 4 درصد جي بايند بودند. مايع شکمبه حدود 3 ساعت بعد از خوراک دهي صبح از دامها گرفته شد.
تاثیر سطوح مختلف بنتونیت سدیم (جي بایند) بر روی تعداد باکتری های ایکولای فضولات در جوجه های گوشتی
مصطفی رجبی، مصطفی محمدی، سارا نامور، جواد نصر، امیر حسین مهدوی
این آزمایش به منظور بررسی تاثیر استفاده از بنتونیت سدیم (جی بایند) بر جمعیت باکترهای ایکولای موجود در فضولات جوجه های گوشتی انجام شد. برای مطالعه، 240 قطعه جوجه گوشتی از سویه راس به 4 تیمار آزمایشی با 4 تکرار در طرح کاملا تصادفی تخصیص داده شدند. تیمارها شامل مقدار صفر، 1، 2 و 3 درصد بنتونیت سدیم(جی بایند) بودند. جیره ها طبق جداول بعد از کشت میکروبی باکتریها در آزمایشگاه شمارش شدند. نتایج نشان داد با افزایش سطح بنتونیت سدیم (جی بایند) تعداد باکتری ایکولای به طور معنی داری کاهش پیدا کرد.
مقایسه اثر سطوح مختلف بنتونیت سدیم (جی -بایند) بر کنترل آسیت و فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی
مرتضي ممويي ، موسي اسلامي ، محمد بوجارپور ، مرتضي چاجي
اين آزمايش به منظور بررسي تاثير استفاده از بنتونيت سديم بر قابلتيت هضم ايلئومي مواد مغذي در جوجههاي گوشتي انجام شد. براي مطالعه، 240 قطعه جوجهگوشتي از نژاد راس در 6 تيمار آزمايشي با 4 تكرار هر تكرار شامل 12 جوجه در طرح كاملا تصادفي تخصيص داده شدند. تيمارها شامل 0 : ، 75 /0 ، 5/1 ، 25 /2 ، 3 و 75 /3 درصد بنتونيتسديم بودند. بنتونيتسديم به صورت سرك استفاده شدند . در سن 35 روزگي جوجهها كشتار شدند و محتويات ايلئومي آنها جمعآوري شدند و سپس در آزمايشگاه مورد آناليز قرار گرفتند فاكتورهاي مورد اندازهگيري شامل ماده خشك، ماده الي، چربي خام و پروتئين خام بودند. تيمار حاوي 5/1 درصد بنتونيت سديم بهترين قابليت هضم را نسبت به تيمارهاي ديگر داشت.
مکان سنجی حذف آفالتوکسین توسط بنتونیت و رس های تعدیل شده
غلامرضا نازپرور ، مرتضی رزم آرا و حسن کرمانشاهی
فاکتورهای ظرفیت جذب، PH ، ظرفیت تبادل یونی و ترکیبات کانی شناسی و ساختاری در امکان سنجی مقدار قابلیت حذف آفالتوکسین توسط رس های پیالرد تعدیل شده در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. مونتموریلونیت فاز غالب در کانی ها تشخیص داده شد. کوارتز، پالژیوکالز و آلکالی فلدسپات به عنوان کانی های فرعی نیز حضور دارند. در این آزمایش از دو نمونه بنتونیت تولیدی در داخل کشور با نام F و G و یک نمونه بنتونیت تجاری وارداتی با نام M استفاده گردید.
اثرات مکمل سازی پلی اتیلن گلایکول و بنتونیت سدیم فعال بر مصزف خوراک، علائم حیاتی و فراسنجه های خونی بزهای سانن تغذیه شده با فرآورده های فرعی پسته تحت تنش گرمایی
مرتضی کردی و عباسعلی ناصریان
اين آزمايش به منظور بررسي تاثير استفاده از بنتونيت سديم بر قابلتيت هضم ايلئومي مواد مغذي در جوجههاي گوشتي انجام شد. براي مطالعه، 288 قطعه جوجهگوشتي از نژاد راس در 6 تيمار آزمايشي با 4 تكرار هر تكرار شامل 12 جوجه در طرح كاملا تصادفي تخصيص داده شدند. تيمارها شامل 0 : ، 75 /0 ، 5/1 ، 25 /2 ، 3 و 75 /3 درصد بنتونيتسديم بودند. بنتونيتسديم به صورت سرك استفاده شدند . در سن 35 روزگي جوجهها كشتار شدند و محتويات ايلئومي آنها جمعآوري شدند و سپس در آزمايشگاه مورد آناليز قرار گرفتند فاكتورهاي مورد اندازهگيري شامل ماده خشك، ماده الي، چربي خام و پروتئين خام بودند. تيمار حاوي 5/1 درصد بنتونيت سديم بهترين قابليت هضم را نسبت به تيمارهاي ديگر داشت.
استفاده از مدل گمپرتز براي تخمین پارامترهاي رشد جوجههاي گوشتی تغذیه شده با بنتونیت سدیم و مقایسه آن با شبکه عصبی-مصنوعی
مرتضی چابی، عباس مسعودی، حجت دمیری، محمد بوجارپور، آرش آذرفر
این آزمایش به منظور تعیین اثر سطوح مختلف بنتونیت سدیم بر پارامترهاي رشد جوجههاي گوشتی و مقایسه توان پیشبینی شبکه عصبی مصنوعی و مدل گمپرتز انجام گردید. به این منظور از 288 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس که در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار (6 جیره) و هر تیمار شامل 4 تکرار استفاده شد. تیمارها به ترتیب شامل ،0 ،0/75 ،1/5 ،2/25 3 و 3/75 درصد بنتونیتسدیم بودند که به صورت سرك استفاده شدند. به منظور برآورد خصوصیات رشد از تابع رشد گمپرتزاستفاده گردید و 2 جهت مقایسه توان پیشبینی این تابع با مدل شبکه عصبی مصنوعی از شاخصهاي مجذور ضریب همبستگی ( R )، میانگین قدر مطلق انحرافات (MAD)، ریشه میانگین مربع خطا (RMSE) و اریبی استفاده گردید. تیمارهاي آزمایشی سبب تغییر معنیدار در f( ، وزن اولیه جوجهها (0W)، زمان تغییر منحنی رشد (T) و وزن در زمان تغییر منحنی رشد (Wi) پارامترهاي مقدار وزن نهایی (W گردیدند (0/05>P)، اما ثابت رشد نمایی (b) تحت تأثیر جیرههاي آزمایشی قرار نگرفت.
Effects of conditioning time and activated sodium bentonite on pellet quality, performance, intestinal morphology, and nutrients retention in growing broilers fed wheat-soybean meal diets
Ali Reza Abbasi Pour, Hassan Kermanshahi *, Abolghasem Golian
This study was conducted to investigate the effect of two conditioning times and different levels of activated sodium bentonite (ASB) on pellet quality, pellet mill energy usage, broiler perfor mance, internal organ weights, jejunal morphometry, and nutrients retention in wheat-soybean meal basal diets during grower period (day 11–24). During feed production, the electrical usage of the feed mill was recorded to measure relative electrical energy usage (REEU). Pelleted feed was sampled to evaluate pellet quality indices. Five hundred and forty day-old male broiler chickens (Ross 308) were received crumbled starter diet until day 10. On day 11, chickens were individually weighed and randomly placed in 36 floor pens containing 15 birds each. Birds were assigned to a completely randomised design in factorial arrangement of 2 conditioning times (2 and 4 min) × 3 ASB levels (0.0, 7.5 and 15.0 g/kg).
Effect of Different Sodium Bentonite Levels on Performance, Carcass Traits and Passage Rate of Broilers
Hojat Damiri, Morteza Chaji*, Mohammad Bojarpour and Morteza Mamuei
The aim of this study was to investigate effects of different sodium bentonite (SB) levels on performance, carcass characteristics and passage rate of broilers. Two hundred eighty eight day-old Ross strain mix broilers were allocated to 6 experimental diets with 4 replications in a completely randomized design. Treatments levels of sodium bentonite were 0.00, 0.75, 1.50, 2.25, 3.00 and 3.75%. Broilers fed SB containing diets consumed more feeds (P<0.05) and showed better weight gain (P>0.05) with no difference across treatments containing SB. The diet with 3.75% SB had the best FCR. Relative weight of liver decreased as percentage of SB increased in diet while control group had highest relative weight of breast (P<0.05). Supplementation of diets by SB increased retention time and decreased gastrointestinal passage rate. The use of SB in broiler diets had no adverse effects on performance; addition SB to broiler diets had beneficial effects on performance, carcass characteristics and passage rate and resulted in improved efficiency of production.
Assessment of aflatoxin B1 adsorption efficacy of natural and processed bentonites: In vitro and in vivo assays
G.R. Nazparvar Soufiani, M. Razmara, H. Kermanshahi, A.L. Barrientos Velázquez, A. Daneshmand
The presence of aflatoxin B1 in livestock’s feed results in contamination of milk and its products with aflatoxin M1. Different sequestering agents have been added to cows’ ration to adsorb these toxins, although influence of processed bentonites on aflatoxins adsorption has not been evaluated yet. This experiment was carried out to assess the effects of incorporating natural and processed bentonite (local or commercially available), to the diet of Holstein dairy cows subjected to an aflatoxin B1 diet, and the transfer of aflatoxin metabolites (AFM1) to milk. Aflatoxin sequestering capacity, pH, CEC, XRD and XRF of natural and processed bentonites were measured. Then, twelve Holstein dairy cows were assigned to 3 treatments as the following: 1) local processed bentonite (G.Bind™), 2) local unprocessed bentonite (F), and 3) commercially available bentonite (M). Aflatoxin content in feed and milk was evaluated and transfer rate was measured.
The effect of steam or dry conditioning and sodium bentonite levels on pellet quality, performance and digestive tract development of growing broilers fed corn-soy based diet
A. Attar, H. Kermanshahi, A. Golian, and A. Abbasipour
The effect of steam conditioning time and different levels of sodium bentonite (SB) on pellet quality, performance and digestive tract development of growing broilers (11-24 d) fed corn-soybean meal based diet was studied. In a completely randomized design with a 3×3 factorial arrangement of treatments, three SB levels (0.00, 0.75 and 1.50%) and three conditioning times (0, 2 and 4 minutes) were evaluated. Steam conditioning in 2 and 4 minutes increased (P< 0.05) weight gain of the chickens when compared with those of birds in dry conditioning group. Birds fed diets conditioned in 2 and 4 minutes had similar (P> 0.05) weight gains. Addition of different levels of SB had no significant effect on weight gain.
Impact of sodium bentonite addition to the diets containing cottonseed meal on productive traits of hy-line w-36 hens
A. Gilani, H. Kermanshahi, A. Golian and A. Tahmasbi
This study was conducted to evaluate the effects of cottonseed meal (CSM) treated with sodium bentonite (SB) on the performance of Hy-Line W-36 hens. A 3×3 factorial arrangement with 3 levels of SB (0, 10, and 20 g/kg) and 3 levels of CSM (0, 100, and 200 g/kg) was used with 9 dietary treatments of 4 replicates each. Nine mash diets were fed to 288 commercial Hy-Line W-36 hens from 51-63 weeks of age. Non-significant effect of SB, CSM, or their interaction were noted on egg specific gravity, shell weight percentage, shell thickness, or the percentage of soft-shelled, cracked, or broken eggs. Feeding a diet with a high level of CSM (200 g/kg) resulted in significant (P<0.05) reduction in hen-day egg production, egg weight, and daily egg mass. Hens fed 200 g CSM /kg had the most feed consumption, the worst feed conversion ratio, and the least hen-day egg production and daily egg mass.
In Vitro Binding Potentials of Bentonite, Yeast Cell Wall and Lactic Acid Bacteria for Aflatoxin B1 and Ochratoxin A
Damoon Ghofrani Tabari, Hassan Kermanshahi*, Abolghasem Golian, Reza Majidzadeh Heravi
Results: The various types of dead organic adsorbents were more capable of adsorbing toxins compared to the live ones. The processed bentonite was considerably more efficient in adsorbing aflatoxin B1 (93.51) compared to the other treatment groups (P<0.05). No significant differences were observed between the effects of yeast and bacterial cell walls in adsorbing aflatoxin B1. However, the bacterial cell walls (61.71) had higher adsorption efficiencies in adsorbing ochratoxin A than the processed bentonite and yeast cell walls (P<0.05).
Effects of conditioning time and sodium bentonite on pellet quality, growth performance, intestinal morphology and nutrient retention in finisher broilers
A. Attar, H. Kermanshahi & A. Golian
1. This study was carried out to evaluate the effect of steam-conditioning time and different levels of processed sodium bentonite (PSB) on pellet quality, growth performance, intestinal development and morphology, and nutrient digestibilities in broilers during finisher period (d 24–45).
2. A total of 810 male chicks were reared in commercial conditions on floor pens till d 24. Then, birds were weighed and used in a completely randomised design experiment with a 3 × 3 factorial arrangement, including three levels of conditioning times (0, 2 and 4 min) and three PSB levels (0,7.5 and 15 g/kg diet). Each of the 9 diets fed to 6 replicates group of 15 birds each.
Appraisal of the impact of aluminosilicate use on the health and performance of poultry
Ali GILANI, Hassan KERMANSHAHI, Abolghasem GOLIAN, Saeed SEIFI
Aluminosilicates are feed additives used for multiple purposes in the poultry industry. Bentonites, zeolites, and kaolins are types of aluminosilicate compounds that appear in the marketplace due to their capabilities as mycotoxin adsorbents and other qualifications. While there are some differences among their efficacies, anecdotal evidence confirms that these additives ameliorate aflatoxicosis and manure ammonia emission, and improve the durability of pelleted diets. Furthermore, these supplements are safe at 0.2%–1% inclusion levels in the commercial diet of broilers and layers and did not have any adverse effects on productive indices, and even promoted birds’ performance.
Interactive effect of Sodium Bentonite with pigments on performance and egg quality of laying hens
H HASHEMIPOUR, Hassan KERMANSHAHI, M PILEVAR
In this experiment sodium bentonite was evaluated for its effect on egg yolk pigmentation and performance when synthetic pigment was added to the diet of laying hens. About 256 Hy-Line W-36 laying hens 35 weeks old were allocated to 8 experimental diets with 4 replicates each. Four levels of sodium bentonite (0.0, 1.0, 2.0 and 3.0%) and 2 levels of synthetic pigment (0.0 and 0.04%) were used for the 12 week experiment with a 4×2 factorial arrangement and a completely randomized design. Pigment was supplied by 20 g of lucantin and 20 g of xanthin that were diluted with 9960 g wheat bran. About 1 week before the experiment, the birds fed dietary treatments for adaptation. The measured records were feed intake, feed conversion ratio, egg production, egg weight, specific gravity, shell percent, shell thickness and yolk color index. The addition of sodium bentonite decreased (p<O.05) the specific gravity and yolk color index compared to the control diet. The addition of pigment significantly increased specific gravity and as expected, increased the yolk color index compared to the control diet.
Efficacy of natural zeolite and pigments on yolk color and performance of laying hens
H. Kermanshahi, E. Haji Agha Jani, H. Hashemipour and M. Pilevar
An in vivo study was conducted to evaluate pigment adsorptive ability of a natural zeolite in laying hens. This experiment was performed with three hundred sixty Hy-line W-36 strain of laying hens at 43 weeks of age. After a two weeks adaptation period, they received six experimental diets with a 3 × 2 factorial arrangement in a completely randomized design. The experimental groups were fed with cornsoy-wheat based diets containing three levels of natural zeolite (0.0, 1.5 and 3.0%) and 2 levels of synthetic pigment (0.0 and 0.04%) for a 6-week period. Each treatment contained 60 birds, which were randomly divided into 4 replicates of 15 birds each. The results showed that egg production, egg weight, shell thickness and the shell percent values did not significantly differ between treatments, but that the yolk color index was significantly reduced and increased by the addition of zeolite and pigment levels to the diet, respectively.
The Effect of Sodium Betonites on Economic Value of Broiler Chickens Diet
H. Damiri, M. Chaji, M. Bojarpour, M. Eslami and M. Mamoei
Abstract: This study was conducted to evaluate economic value of Sodium Bentonite (SB) originated from mines of Khorasan Province of Iran in broiler chickens diets. About 288 days old Ross strain broiler chickens were allocated to 6 experimental diets with 4 replications in a completely randomized design. Treatments were 0, 0.75, 1.5, 2.25, 3, 3.75% of sodium bentonite that used as top-dress. A basal diet was formulated according to NRC recommendations for starter (0-21 days) and grower (22-42 days) periods. The results showed that sodium bentonite had no significant effects on feed intake, feed conversion ratio, cost of 1 kg feed and cost of 1 kg meat production (p>0.05).